Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
27.10.2016.
21:42 > 22:14
Novosadski studenti, koji su nedavno organizovali protest zbog nezakonite naplate troškova studiranja na Univerzitetu u Novom Sadu, primljeni su u četvrtak na razgovor u Ministarstvu prosvete.
  • www

    28.10.2016 17:17
    Ima onaj film u kome Kevin Spejsi igra univerzitetskog profesora, pa mu na kraju časa prilazi jedna strašno seksi studentkinja koja mu kaže kako će "sve" učiniti, samo da položi ispit. A on pita "baš sve?" približavajući joj se. Ona odgovara "sve" krajnje seksi glasom, a on joj stavi usne uz samo uho i prošapće (takođe seksi glasom) "učite, koleginice". Nešto slično bi se i ovim politikantima moglo reći: učite, kolege! Ako vam je mnogo da platite prijavu ispita 200 dinara, zašto prijavljujete po 5 puta i ne izlazite na ispite? Učite, položite i prestanite da se utrpavate po "'leba bez motike" sistemu. Ovaj što se potpisao kao "student" već uveliko razvio politikantsku frazeologiju, samo gleda da ga primete, pa da ćapi neku funkciju! Evo, ja recimo ne mislim da su ocene merilo znanja, pogotovo jedino, ali i te kako mislim da su ocene pokazatelj sposobnosti osobe da kontinuirano radi i ispuni kriterijume ocenjivanja. Ako vam to nešto znači, prosek ocena je prvi kriteriujum za zapošljavanje na američkim univerzitetima, jer govori o karakteru. U protest sa indeksima drugi put, pa da vas vidimo! Oni koji daju godinu za godinu i rade po 12 sati dnevno, nemaju baš ni volje, ni interesovanja da se bave trivijalnostima koje ovi "protestanti" stavljaju u prvi plan. Mene, recimo, više brine što na svakom ispitu baš polovina kolega nađe način da prepiše i na dugi način prevari ispitivače. Kada će studenti ustati protiv toga? Ne bi li ocena ppostala merilo RADA, a ne LOPOVLUKA!
  • Student

    28.10.2016 09:53
    Poštovani profesori i ostali
    Ne razumem zašto se uvek polazi od premise da su loši studenti ti koji se bune! Treba li za sledeći put da kopiramo ocene iz indexa kako bismo dobili neki legitimitet da se bunimo?
    Da, zahtevi ovog protesta su partikularni, ali to ne znači da smo mi zadovoljni programima koji se nude, fondom literature ili kvalitetom predavača.
    Implementacijom bolonjskog sistema (koji je, za ne upućene, deklaracija od 3 str. koja predlaže prilagodjavanje evropskih programa visokog školstva tržištu i kapitalističkoj logici) studenti su primorani da vijaju kvantitet (espb bodove), a ne kvalitet. Uostalom, ako smatrate da su ocene jedini validni prikaz nečijeg znanja ili sposobnosti, onda je to samo još jedna indikacija da je obrazovni sistem u velikom problemu.
  • NSS

    28.10.2016 09:25
    NSS
    imam utisak da ministarstvo prosvete na celu sa ministrom jos nije krenulo da radi...ministar jos nije odredio ko koji segment prosvete pokriva pa se tako problemi predskolaca nagomilavaju i do kraja ce zavrsiti na sudu
  • Mirko

    28.10.2016 07:10
    Pitanje za studente. Nepotizam ili politika?
  • Profesor

    28.10.2016 03:28
    Studenski nepotizam
    Studenti imaju osnovu da traže ukidanje nameta koji se odnose na studente koji redovno izvršavaju svoje obaveze. Za sve studente koji ne daju redovno ispitie to je pogrešan put i zapravo se dobri moraju prilagoditi lošima i to ne vodi napretku društva. Koketiranje sa takvim studentima je pogrešan pravac.
    Što se tiče nepotizma,, studenti moraju da preispitaju svoje redove i da navedu spiskove svih studentskih lidera koji su ostali na fakultetima da rade, prvo kao asistenti a posle kao profesori. Neka krenu od najvećeg fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i doći će do poražavajuće činjenice da na tom fakultetu ima više bivših studentskih lidera nego rodjačkih zaposlenja. Trenutno tri direktora departmana (od 13) su bivši studentski lideri. Slično je i na Poljoprivrednom i Prirodnomatematičkom fakultetu.
    Sve mi se čini da ovi protesti imaju neki drugi cilj, a ne zaštitu najboljih i najvrednih studenata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna